Keramiek Workshops


Terug


© 2015

de Roo & Schipper

Raku stoken

In de twee-daagse workshop Raku stoken maak je een dag meerdere werkstukken van klei in mijn atelier in Delft, en gaan we 4-5 weken later een dag buiten het gemaakte werk in een raku techniek stoken.


De raku techniek die wij gaan doen geeft het typische craquelé effect wat op wit glazuur zeer sprekend is. Het stoken gebeurt in een gasoven buiten. Het werk wordt in een half uur opgestookt en vervolgens uit de oven gehaald. Door het temperatuurverschil komen barstjes in het glazuur. Hierna wordt het werk in een vat met zaagsel gezet wat gaat branden door het hete werk. Deksel op het vat en laten smoren en afkoelen. Nu worden de delen zonder glazuur zwart en ook de barstjes in het glazuur worden zwart. Als het werk is afgekoeld kan het worden schoongemaakt en krijg je een werkstuk met een zwarte craquelé.


Atelier dag

Tijdens de dag in het atelier vertel ik meer over de raku techniek en wat je zou kunnen maken voor de raku stook. Eenvoudige vormen zijn voor het raku stoken het geschiktst. Je kunt op deze dag meerdere werkstukken maken. Na afloop zal ik de werkstukken gaan bakken en van een raku-glazuur voorzien. Van te voren kun je aangeven of je een wit of een turkoois glazuur wil.


Stookdag

Het raku stoken gebeurt op een unieke Delftse locatie, namelijk het Kruithuis. In verschillende stookgangen wordt het werk van iedereen in de gasoven gestookt. Tussendoor tijd voor thee, koffie & lekkers, en als het zover is het schoonmaken van het werk. Aan het eind van de dag kun je je eigen werk mee naar huis nemen.

--- Helaas zijn we deze dag afhankelijk van het weer. Mocht de voorspelling te slecht zijn, dan wordt de stookdag verschoven. Meestal zal dit een week zijn, maar hangt ook af van de beschikbaarheid van het Kruithuis.


De workshop is in principe op twee zaterdagen, met 4-5 weken tussen de dag in het atelier en de stookdag. De tijden: dag 1 van 10:00 tot 16:00 uur en dag 2 van 11:00 tot ca. 15:30 uur. Het maximaal aantal deelnemers aan deze workshop is 6. Het materiaal en het stoken van de werkstukken is in de prijs inbegrepen. De dag in het atelier is inclusief koffie, thee en lunch; tijdens de stookdag inclusief koffie, thee, etc. De kosten bedragen 140,- euro per persoon. ■  Meer foto's